HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2012.09.10. 22:39 Király L. Gy.

Személyautó bérlet áfa nélkül - az ördög a részletekben

Az előző bejegyzésben körbejártuk, hogyan is kell(ene) kinéznie a megfelelő személygépkocsi bérleti szerződésnek.  Ha sikerül összehozni egy ilyet, akkor a személygépkocsi bérlet áfá-ja levonásba helyezhető.

Először is szögezzük le gyorsan, hogy ez a szabály értelemszerűen csak azokra vonatkozik, akik egyáltalán érintettek az áfa kérdésben. Nem tartoznak ide a magánszemélyek, az intézmények, és azok a vállalkozások, akik saját döntésük alapján nem jelentkeztek be az áfa körbe, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó alanyai (az evások) sem.

Maradnak tehát azok, akiknek az adószámában a kilencedik helyen, a kötőjelek között a 2-es szám szerepel, ők tartoznak az áfa körbe. Ám nagy valószínűséggel ők sem helyezhetik levonásba (értsd: nem igényelhetik vissza) a teljes áfá-t. Útvonal nyilvántartást kell ugyanis vezetniük, amelyben egyértelműen elkülönül a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében történő, és a magán célú használat. Amikor a visszaigénylésre kerül a sor, akkor a bérleti díj áfá-ját csak olyan arányban kérheti vissza a vállalkozás, amilyen arányban az összes használaton belül a céges felhasználás van.

Lássunk egy példát, amelyben egy negyedéves visszaigénylő cég március elejétől, havi 200 ezer forint + áfáért bérel egy autót:

Időszak

Összes használat, km

Ebből: vállalkozási célú, km

Vállalkozási célú használat aránya, %

Nettó bérleti díj, Ft

Bérleti díj áfá-ja, Ft

Levonható áfa, Ft

I.  n.év

3.500

2.415

69

200.000

54.000

37.260

II. n.év

12.176

5.601

46

600.000

162.000

74.520

III. n.év

12.216

3.787

31

600.000

162.000

50.220

IV. n.év

8.719

4.534

52

600.000

162.000

84.240

 

A táblázatból is jól látható, hogy bevallási időszakonként változik a visszaigényelt áfa, attól függően, hogy a teljes használaton belül mekkora a vállalkozási célú felhasználás. Itt jegyzem meg, hogy nemcsak a magán célú használatra jutó adó nem igényelhető vissza, hanem az a használat sem számít a levonás szempontjából, amely egyértelműen kapcsolható nem forgalmi adó köteles tevékenységhez. Az arányosítást akkor is el kell végezni, ha a használat során a konkrét utazást nem lehet besorolni egyértelműen az adóköteles vagy a nem adóköteles kategóriába, ilyenkor a szokásos módszerek valamelyikét, pl. az árbevétel szerinti arányosítást kell alkalmazni.

120910_Autóbérlés áfa nélkül - az ördög a részletekben.jpgAz arányosításra is mutatok egy példát. Vegyünk egy vállalkozást, amelyik lovas sporthoz kapcsolódó szolgáltatást végez. A szolgáltatás lényege, hogy egy személygépkocsit bérel negyedévenként 200.000 + 54.000 (áfa) Ft összegért, amelyet lószállító utánfutó vontatására használ, ezzel juttatja el a lovakat a versenyekre. Vannak saját lovai is a vállalkozáson belül, amelyeket versenyeztet, bevételeinek egy része a versenydíjakból származik. Saját lovait is maga szállítja, de megbízás alapján mások lovait is fuvarozza. Az autóra a bérbeadó engedélyével reklámokat festet, amelyből szintén van bevétele. Mivel lovas körökben mozog, olykor tiszta szívjóságból egy-két barátja lovát átszállítja egyik helyről a másikra.

 Egy adott negyedévben az alábbi fuvarokat bonyolította le (hogy el ne felejtsük: ez van rögzítve az útnyilvántartásban):

  • Részvétel egy versenyen saját lóval 280 km
  • Idegen ló szállítása egy másik versenyre 600 km
  • Saját ló szállítása állatorvoshoz 80 km
  • Barát lovának szállítása 240 km
  • ÖSSZESEN 1.200 km

A bevételei az alábbiak voltak:

  • Saját ló által nyert díj 50.000 Ft
  • Bevétel a reklámokból: 350.000 Ft + 94.500 Ft áfa
  • Bevétel lószállításból: 100.000 Ft + 27.000 Ft áfa
  • ÖSSZESEN: 500.000 Ft + 121.500 Ft áfa

Az útnyilvántartásból megállapítható, hogy a megtett utak 80 %-a a vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez kapcsolódott (csak a barát lovának fuvarozása minősül a példa szerint magánhasználatnak.) A használat jellege alapján tehát az áfa 80 %-a visszaigényelhető lenne. A bevételei közül azonban csak a reklámból és a bérszállításból származó tartozik az áfá-s bevételek közé, ez az összesnek a 90 %-a. Itt is alkalmazni kell az arányosítást. Így végül is a bérleti díj 54.000 Ft-os áfá-jának 72 %-át igényelheti vissza (a 80 %-nak a 90 %-át).

Van azonban egy jó hírem is: bérelt autó után nem kell cégautó adót fizetni. Habár a NAV 31. számú tájékoztató füzete szerint minden olyan gépkocsi esetén meg kell fizetni ezt az adófajtát, amellyel kapcsolatban költséget számoltak el, sőt a költségek között külön kiemeli a bérleti díjat, valójában a cégautó adót (csekély, ide nem tartozó kivétellel) a gépkocsi tulajdonosa köteles fizetni. A bérlő pedig nem tulajdonos.

Mindent egybevetve: a személygépkocsi bérlés áfá-jának visszaigényelhetősége lehet jó lehetőség, de ahogyan a bérleti szerződés megkötésekor, úgy a folyamatos használat során is nagyon oda kell figyelni, nehogy hibát kövessünk el az elszámoláskor.

*********************************************************************************************

facebook header blog.jpg

A képre kattintva elérhető a blog Facebook oldala

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr624767389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása