HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2013.01.04. 15:05 Király L. Gy.

A "KOCKERD Saga" folytatódik - de happy end várható

130104_A KOCKERD Saga vége.jpgElőször is boldog új évet kívánok a blog minden olvasójának. Nem új évi fogadalomnak szánom, de 2013-ban egyrészt igyekszem egy kicsit rendszeresebben (hetente legalább egyszer) írni ide, és nincs kétségem, hogy lesz miről. A posztok tartalmában is tervezek kicsi változtatást, több kevésbé egzakt (vagyis konkrét törvényhelyhez kapcsolódó), inkább csak gondolatokat felvető, tapasztalatot megosztó, uram bocsá' a gazdaságpolitikát is érintő bejegyzést szeretnék írni. Most azonban visszatekintünk az előző évre, mert újabb fejlemények vannak egy témakörben.

Tavaly ősszel két alkalommal (november 5-én és november 15-én) is írtam arról, hogy az év elején bevezetett adóregisztrációs eljárás kapcsán bevezetett kockázatértékelési kérdőívek (KOCKERD) vissza nem küldése milyen súlyos problémákat okozott néhány (sőt, jó néhány) vállalkozásnak. A szabályozás ugyanis indokolatlanul szigorúra sikeredett, a mulasztó cégeknek  törölték az adószámát, s az ez ellen történő fellebbezés szabályai is kissé kacifántosak voltak (a kérdőív pótlására és a kimentési magyarázatra szigorúan egy időben kellett sort keríteni). Az adószám törlése annál is inkább súlyosan érintette a figyelmetlen vállalkozásokat alapító, illetve irányító személyeket, mert emiatt további 5 évre automatikusan elvesztették a jogukat ahhoz, hogy többségi tulajdonosok vagy törvényes képviselők legyenek egy vállalkozásban.

A sajtónyilatkozatokból már az ősszel is kitűnt, hogy valójában az adóhivatal is túlzottnak érezte ezt a szankciót, sőt, a jogalkotó is érezte a szigort, és ezért a 2013-as adótörvények között megváltoztatták az erre vonatkozó szabályt. Igaz, ez a változás szerintem még szigorúbb feltételeket teremtett, és ami a nagyobb bajnak tűnt, hogy az adóváltozást tartalmazó jogszabály nem rendelkezett arról, hogy mi legyen a 2012-ben gondatlan, de azért összességében nem rossz szándékú vállalkozásokkal, akiknek törölték az adószámát. 

Tavaly december közepén aztán a parlament elfogadott egy törvénycsomagot, melynek részeként visszamenőlegesen mégiscsak próbálnak segíteni a pórul járt cégeken. E szerint a következő év (vagyis 2013.) február 15-ig lehet az adóhatóságnál kérelmezni az adószám törléséről szóló határozat visszavonását, ha a törlés a kockázati kérdőív beküldésének elmaradása miatt következett be. Nyilván ez annak lesz segítség, aki azóta nem alakított másik céget, vagy egyéni vállalkozást, illetve a cégbíróság még nem törölte a céget. A tapasztalatom szerint a cégbíróságok ezeket az ügyeket nem kezelték villámtempóban, több hónapja adószám nélküli cégek sincsenek még törölve. Azt ne feledjük el, hogy ha az adószám visszamenőleges megszerzését fontolgatjuk, akkor a kérelemmel együtt a kockázati kérdőívet mindenképpen küldjük meg.

Egyébként van még egy hab is a tortán: eredetileg csak körmölve lehetett kitölteni a mintegy 20 oldalas kérdőívet, mostanra azonban már le lehet tölteni elektronikus formában is a NAV honlapjáról, és be is lehet küldeni ezen a módon.

Azon olvasók kedvéért, akik csak a saját szemüknek hisznek, beidézem a 2012. évi CCVIII. törvény 43. §-ának vonatkozó bekezdését:

 (10) Az Art. 195. §-a a következő (3a)-(3c) bekezdéssel egészül ki :

(3a) Ha az adózó adószámát az állami adóhatóság a Módtv2-vel megállapított 24/F. (6) bekezdés a) pontjának hatálybalépését megelőzően hatályos 24/F . § (6) bekezdés a) pontja szerint jogerősen törölte, az adózó 2013 . február 15-ig kérheti az adószám törlésről hozott határozat visszavonását. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincsen helye. A kérelemhez az adózó köteles a 24/F. § (1) bekezdés szerinti kitöltött kérdőívet csatolni. A kérelem alapján, a kérelem benyújtását követ ő 30 napon belül az állami adóhatóság az adószám törléséről hozott határozatot visszavonja, ha a kérelemmel egyidejűleg az adózó a 24/F. § (1) bekezdés szerinti kitöltött kérdőívet is benyújtotta. Ha az adószám törléséről hozott határozatot a felettes szerv érdemben felülvizsgálta, a felettes szerv a bíróság által felül nem vizsgált határozatát úgy módosítja, hogy az adószám törléséről hozott határozatot megsemmisíti. A határozat visszavonásáról, vagy megsemmisítéséről az állami adóhatóság haladéktalanul értesíti a cégbíróságot. Ha a kérelem alapján az állami adóhatóság az adószám törléséről rendelkező határozatot visszavonja, a visszavonó határozat ellen fellebbezésnek nincsen helye.

(3b) A (3a) bekezdés szerinti kérelem benyújtása esetén az állami adóhatóság – ha a kérelem alapján az adószám törléséről rendelkező határozatot visszavonja - a 24/F . § (1) bekezdés szerinti kockázatelemzési eljárást a kérelem benyújtását követ ő egy éven belül folytatja le.

(3c) Az adószám törléséről rendelkező határozat (3a) bekezdés szerinti visszavonása esetén az adószám törléséről rendelkező határozat jogerőre emelkedésétől a visszavonó határozat jogerőre emelkedéséig esedékes bevallási kötelezettségnek a visszavonó határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belüli teljesítése (pótlása) esetén bevallás késedelme miatt az adóhatóság mulasztási bírságot nem szab ki.”

---------------------------------------------------------------

facebook header blog_1.jpg

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr544997335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása