HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2012.10.14. 18:03 Király L. Gy.

Az adószám felfüggesztéséről

1221015_Az adószám-felfüggesztésről.jpgA NAV eszköztárában az utóbbi időben meglehetősen hangsúlyosan jelent meg az adószám-felfüggesztés. Erről az adózó nem is értesül, legfeljebb a partnereitől, akik – ha lelkiismeretesek – még a legnagyobb bizalom mellett is rendszeresen ellenőrzik üzletfeleik adószámának érvényességét. Ilyenkor aztán nagy az ijedség, egyrészt hogy miben korlátozza a felfüggesztett adószám a tevékenységet, másrészt hogy mit kell tenni a helyreállítás érdekében.

Néhány, ritkábban előforduló ok mellett főként két olyan körülmény van, amely kiválthatja az adószám felfüggesztését. Az egyik, amikor az adóhatóság bizonyos jelekből arra következtet, hogy az adózó nem is létezik. Például ha két revizor délelőtt fél 9-kor odamegy az adózó lakására bejelentett vállalkozási székhelyre, és nem találja a kapucsengőn a vállalkozás nevét, vagy megtalálja ugyan, de a csengetésre senki nem válaszol, már készül is a jegyzőkönyv. (Akkor is, ha mondjuk a vállalkozó nem ért még haza az iskolából, ahová a gyerekeit vitte, vagy már épp az egyik megbízójánál van munkavégzésen, esetleg még alszik, mert az előző éjjel 2-ig dolgozott). Fontos tudni, hogy 2012-től az adóhatóság már nem felfüggeszti, hanem azonnal törli az adószámot, ha például  a székhelyet nem létező címen adják meg, vagy nem létező magánszemélyt jelentek be ügyvezetőnek. Továbbra is "csak" a felfüggesztés (és nem a törlés) veszélye fenyegeti a céget, ha hivatalos irat kétszer egymás után címzett ismeretlen jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz (függetlenül attól, hogy esetleg a postás unta meg az értesítő cédulák bedobását vagy az adóhivatal nem javította ki többszöri bejelentés ellenére sem az adózó székhelyének címét a nyilvántartásban).

A másik gyakori ok, ha egy évnél régebbi adótartozása van bármely adónemen az adózónak. Fontos hangsúlyozni, hogy a hátralék adónemenként számít, hiába túlfizetéses összességében az adófolyószámla.

Egy fontos kivételtől eltekintve a felfüggesztett adószám nem korlátozza a vállalkozás működését. Lehet dolgozni, számlázni, munkaerőt felvenni. Ha egy felfüggesztett adószámmal rendelkező adózó állít ki számlát, akkor a számla befogadója minden további nélkül levonásba helyezheti (visszaigényelheti) a számlában szereplő áfá-t. Más kérdés, hogy egy esetleges ellenőrzés a számla befogadójánál az ilyen számlákat előszeretettel emeli ki, és veszi górcső alá, és ha a felfüggesztés oka az, hogy az adózó nem található, szinte biztos, hogy megtagadja a levonási jogot. Gyakorlatilag tehát az adószám felfüggesztése jelentősen rontja az érintett vállalkozás renoméját.

Az említett fontos kivétel, hogy amíg az adószám jogerősen fel van függesztve, nincs lehetőség az általános forgalmi adó levonásba helyezésére, viszont a befizetendő adót be kell vallani és meg kell fizetni. Ha tehát egy vállalkozás 10 millió forint + 2,7 millió forint áfa értékben vásárol terméket és vesz igénybe szolgáltatást a bevallási időszakban és 15 millió + 4,05 millió forint nagyságban értékesít, akkor normális esetben a fizetendő adó 4,05 - 2,7 = 1,35 millió forint. Az adószám felfüggesztése esetén viszont a 4,05 millió forintot teljes egészében be kell fizetnie.

Ha a vállalkozás szembesül a ténnyel, hogy az adószámát felfüggesztették, akkor először is ki kell derítenie az okot, és gyorsan meg kell azt szüntetni. Célszerű először megvizsgálni, hogy minden jószándékunk ellenére nem maradtunk-e el mégis valamilyen kötelezettség megfizetésével. Különösen veszélyesek az időközben megszűnt adónemek számlái, ezt sokan hajlamosan figyelmen kívül hagyni az önvizsgálat során. Ráadásul a hátralék összegszerűsége sem számít, 1000 forint kiegyenlítetlen tartozás is - ha egy évnél régebbi - kiválthatja az adószám felfüggesztését.  Az adótartozás rendezését követően azonnal egy kérelmet kell az adóhatóság irányába megfogalmazni az adószám visszaállítását kérve, de az adószám felfüggesztésének megszüntetését jogerősen csak az erről szóló határozat kézhezvételétől számíthatjuk. (Ha csak kifizetjük az adótartozást, attól még az adószámunk felfüggesztve marad.)

Ez azért fontos, mert a levonási jog akkor sem gyakorolható, ha már beadtuk a kérelmet, de az adószámot helyreállító határozatot a bevallás benyújtásának napjáig a vállalkozás képviselője nem vette át. Ha azonban számítunk arra, hogy hamarosan megkapjuk, akkor célszerű várni a bevallás beadásával, még azt is kockáztatva, hogy a néhány napos csúszás miatt késedelmi pótlékot és minden bizonnyal mulasztási bírságot is kell majd fizetni. Nagyobb összegű levonható áfa mellett még ezzel együtt is megérheti várni. Arra ugyanis nincs lehetőség, (még ha fel is oldják a felfüggesztést), hogy a felfüggesztés ideje alatt beadott bevallásokban a levonható adót önellenőrzés keretében igénybe vegyük. Figyeljünk arra is oda, hogy felfüggesztett adószám esetén minden adóhatósági adónemről befagyasztják a kiutalást, illetve az adóhatóságnál igényelt támogatások sem érkeznek.

-------------------------------------------------------------------

facebook header blog.jpg

Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Szólj hozzá!

Címkék: áfa adószám felfüggesztés egyévnél régebbi adótartozás


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr24848156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása