HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2013.04.19. 11:02 Király L. Gy.

Ha nem megy a fordított áfa ...

130419_5 százalékos a fordított helyett.jpgA sertéságazathoz kapcsolódó termékek általános forgalmi adójának csökkentését javasolja az agrártárca. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, amiért az MSZP aláírásokat gyűjt, vagyis nem az élelmiszerek áfájának csökkentéséről, hanem egy olyan áthidaló megoldásról, amelyet a Brüsszel által elutasított fordított áfa helyett vezetnének be.

Ilyen megoldás az új adórendszer hajnalán már működött egyszer: az alapvető élelmiszerek (liszt, cukor stb.) a kedvezményes adókulcs alá tartoztak, de az ezekből előállított nem alapvető termékek (pl. cukrászsütemények) már a normál kulccsal adóztak. Ha jól értem a híradást, a fogyasztásra szánt kész termék (vagyis pl. a szalámi) forgalmi adója e javaslat szerint sem változna, csak azoké a köztes termékeké (takarmány, élőállat, félsertés), amelyek kizárólag az előállítási folyamat résztvevői (a mezőgazdasági termelő, a sertéshízlalda és a vágóhíd) között cserélnek gazdát. Itt valóban nincs jelentősége az áfa mértékének a költségvetés szempontjából, hisz ami megjelenik befizetési kötelezettségként, az a másik oldalon visszaigényelhető, a kettő kiüti egymást. A végén, a késztermék előállítójára (a szalámigyárra) persze az adóhatóságnak komoly figyelmet kell majd fordítania, ha bevezetik ezt a rendszert, mert ott a  tényleges befizetési kötelezettség magas lesz a beszerzési és az értékesítési áfa közötti jelentős különbség miatt, de még így is sokkal koncentráltabbá válhat az ellenőrzés. A termékelőállítás korábbi fázisaiban viszont az alacsony áfa miatt egyrészt kevesebb haszonnal jár a csalók számára az adókikerülés, ezért már nem biztos, hogy megéri kockáztatni, másrészt ha mégis megteszik, kisebb kár éri a költségvetést.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr575234624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása