HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2013.05.09. 11:26 Király L. Gy.

Személygépkocsi eladása adómentesen

130509_Gépkocsieladás.jpgA személygépkocsik értékesítésére vonatkozóan az áfatörvény idén áprilisban módosult. A változás abban áll, hogy most már minden olyan személygépkocsi eladás adómentes, amelynek beszerzésekor nem vonhattam le áfá-t, függetlenül attól, hogy volt-e áfa felszámítva vagy sem. Egy ilyen, adózói szempontból pozitív változásnál reflex-szerűen megijedünk, biztos van benne buktató is.
Mikortól is alkalmazhatjuk az új szabályt? 2013. április 21-ei személygépkocsi értékesítésre már igen.
Számít-e, hogy tárgyi eszközként, vagy készletből értékesítjük az autót? Mindenképpen, a jogszabályváltozás elsősorban a tárgyi eszközként használt személygépkocsi eladásokra vonatkozik.
Számít-e, hogy kitől vesszük azt az autót, amit adómentesen később eladunk? Nem számít.
Lényegében azzal kell foglalkozni, hogy az autó beszerzésekor fel kell állítani azt a képzeletbeli helyzetet, hogy áfásan került beszerzésre az autó. És ha ezt a valós, vagy nem valós áfá-t nem helyezhettem a beszerzéskor levonásba, akkor az értékesítéskor nem kell áfá-t felszámítani. Az új szabályozás megszünteti azt a hullámzást az autó értékesítése során, amikor az egyik értékesítés adómentes, majd azt követő adóköteles, és megint adómentes volt.
Vegyünk néhány életszerű helyzetet. Van egy cég 2 éve vásárolt egy használt autót kereskedőtől, aki különbözeti áfá-san adta el neki, tehát nem volt áfa felszámítva. Az autót az ügyvezető használta, nem továbbértékesítési céllal vásárolta, áfá-t így nem helyezhetett levonásba. Ha ezt az autót most eladja, akkor ezt már adómentesen teheti meg. Mi van akkor, ha ezt autót egy magánszemélytől adásvételi szerződéssel, vagy egy másik cégtől adómentesen szerezte meg? A végeredmény nem változik, az értékesítés adómentes lesz. Tovább cifrázzuk, és mondjuk külföldi a beszerzési forrás. Külföldi magánszemély, vagy különbözetit alkalmazó kereskedő esetén a beszerzéskor szintén nem volt áfa, és az új szabály alapján eladáskor sem lesz. Közösségi adóalany eladó esetén pedig a vásárláskor saját magunknak felszámított és megfizetett adót akkor elbuktuk, értékesítéskor szintén nem lesz fizetendő áfa. A sorozat egyébként folytatható, ha evás vagy alanyi mentes volt az eladó, akkor sem változik eladáskor a helyzet.
Akkor mégis mire figyeljünk oda? Ha kereskedők vagyunk, és készletre vesszük az autót, akkor az új szabályozás ránk nem vonatkozik, mivel továbbértékesítési célú beszerzés esetén a beszerzéskori áfa levonható. Persze az a kereskedő, aki a különbözet szerinti adózást választotta, csak a tényleges áfá-s beszerzésű autók eladása esetén számol fel áfá-t eladáskor.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr735291054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása