HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2013.03.13. 11:17 Király L. Gy.

Luxus áfa?

130313_Luxus áfa.jpg"Orbán Viktor szerint szükség lenne egy, a luxuscikkekre kivetett 35 százalékos adókulcsra, de – mint fogalmazott – erről valószínűleg vita lenne a nemzetközi szervezetekkel"-  írják a hírportálok és idézik az újságok.

A különleges, főként csak nagy jövedelműek által fogyasztott termékekre kivetett különadó nem új találmány, amint azt pl. az index cikkéből is tudjuk. Ennek a módja azonban nem a hozzáadott érték adó (magyar neve: áfa) speciális kulcsának bevezetése, hanem egy új fogyasztási adó (Magyarországon jövedéki adónak hívják) bevezetése lehetne. A lényeges különbség a kettő között, hogy a fogyasztási adót csak az adott termék életpályájának kezdetén (tehát a gyártást követően, vagy az országba történő behozatalkor) kell megfizetni, és aztán ez az adó "beépül" a költségek közé. A hozzáadott érték adót viszont levonásba lehet helyezni (népiesen szólva: visszalehet igényelni), ha nem végső fogyasztáshoz, hanem egy újabb termék vagy szolgáltatás előállításához használják fel gazdasági tevékenység keretében. Közismert tény, hogy a magasabb adó hajlamosít az adócsalásra, különösen ha nemcsak eltagadni, hanem  megszerezni is lehet csalárd módon, fiktív visszaigényléssel, ezt tehát célszerű elkerülni. Az index idézett cikkében szereplő javaslat viszont (maradjon meg a luxuscikkeken is a normál, 27 %-os áfa, viszont vezessenek be rájuk - a cigarettához és az alkoholtermékekhez hasonlóan - egy plusz 8 %-os jövedéki adót) ugyanazt a pénzügyi célt éri el, de sokkal elegánsabb, és szakmailag is korrektebb módon, nem is beszélve arról, hogy a nemzetközi elfogadtatása is könnyebb lenne.

Vegyük észre, hogy a luxusadó emlegetése a jelenlegi gazdaságpolitika válasza az egy kulcsos jövedelemadót szociális oldalról is támadó vádakra. Az az adózásfilozófiai döntés, amely a jövedelemadóról a fogyasztási adók irányába tolja az adóztatást önmagában még nem kifogásolható. "A pénzt - akármilyen módon is keresték - előbb-utóbb fogyasztásra elköltik, és majd akkor vesszük el belőle, ami az államnak jár" - véli ez az álláspont. Egy olyan közegben, ahol hagyománya van a jövedelmek eltitkolásának és a fekete gazdaságnak, ez a megközelítés akár indokolt is lehet. A luxusadó tehát a magasabb jövedelemadó-kulcs megfelelője ebben a gondolati rendszerben.

Mégis van itt néhány kérdés. Az egyik, hogy mit minősítenek majd luxuscikknek? Ha túl széles a kör, akkor valójában a pótlólagos adóztatás csak egy újabb általános teher burkolt bevezetése lenne. Ha túlságosan szűk, akkor pedig a költségvetés nem jut hozzá annyi bevételhez, amennyit remél ettől az új adónemtől. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az a nagyobb jövedelemmel és nagyobb igényekkel rendelkező réteg, amely az adóztatandó termékeket vásárolja, meglehetősen mobil, és ha nagyon nem éri meg idehaza megvenni valamit, könnyen áthelyezheti a vásárlásait külföldre, és akkor még az áfá-ról is lemondhat a költségvetés.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr885132325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása