HTML

NAVigare necesse est

Az adóhivatal olyan a vállalkozónak, mint a vihar a hajósnak: tudjuk, hogy előbb vagy utóbb az utunkba kerül. Elkerülni nem lehet, legfeljebb felkészülni a fogadására. Például rendben tartani a szerelvényeket, rögzíteni a rakományt, kiismerni a természetét és annak megfelelően megválasztani az útirányt. A régi római mondás szerint hajózni muszáj, élni nem. Király László György közel tíz év, adóhivatalban szerzett gyakorlat után 2010 óta adószakértőként tevékenykedik, és abban próbál segíteni a blog olvasóinak, hogy ezt a mondást napjainkra kicsit másként lehessen fordítani. Adózni muszáj - de élni is. ----- Egyéni adóproblémákkal közvetlenül is megkereshet a royal.image.kft@gmail.com címen.

Friss topikok

2013.02.22. 12:15 Király L. Gy.

Már nem illetékmentes a takarékbetét ajándékozása

130222_Illeték.jpg2013. év január 1-től kiemelt változás az illetékben, hogy  a takarékbetét ajándékozása nem illetékmentes. Furcsa a takarékbetét kifejezés, hiszen ez már csak egy befektetési forma sok más új mellett, mitől lenne fontos ez a változás. A lényeg abban van, hogy a takarékbetétnek egy sajátos fogalma volt az illeték rendszerében, és ebbe a fogalomba beletartozott a bankszámlapénz is. Azaz, ha valaki egy másik magánszemély részére bankszámlán utalt át a pénzt, akkor az illetékmentes volt, míg ha készpénzben adta volna át, vagy a készpénzt a másik bankszámlájára befizette akkor illetékköteles. Ez a módi már nem járja, tehát bárkinek bármilyen formában adunk ajándékba pénzt, akkor azután az ajándék szerzőjének 18 %-os illetéket kell fizetnie.
Vannak azonban itt egyéb tudnivalók is. Az első ilyen, hogy az egyszeri, 150 ezer forintot el nem érő ajándékot – legyen akár az készpénz is – nem terhel illetékfizetési kötelezettség. Tehát amikor valaki rendszeresen támogat egy másik személyt (pl. testvért) mondjuk havi 50 ezer forinttal, akkor azután sem bejelentési sem illetékfizetési kötelezettség nincs. Mondhatni lehetne, hogy nagyobb összegnél elegendő kisebb adagokra szedni a pénzt, és több napon keresztül bonyolítani az átadást. Ez már valóban a ló túloldala: ha a felek szándéka egyértelműen egy nagyobb összeg átadására irányult, akkor annak több részletben történő átadásával nem ússzuk meg az illetéket.
A következő keresztkérdés az szokott lenni, hogy az illetéket mi alapján szabják ki. A vagyonszerzőnek kell bejelenteni, és arra megy a kiszabás. Ha csak ezen múlik, akkor nem jelentjük be és kész. Ez nem ilyen egyszerű, mivel ha a magánszemélynél később vagyonosodási vizsgálatot folytatnak le, és egy ilyen ajándékra hivatkozik, akkor könnyedén meg lehet állapítani az illetéket, annak minden szankciójával együtt.
És végül nem szabad elfelejteni, hogy az egyeneságbeli rokonok közötti ajándékozás minden formája továbbra is illetékmentes maradt, legyen szó akár takarékbetétről, akár készpénzről, illetve bármely ingó és ingatlan vagyonról. Hát igen, ebbe a testvérek nem férnek bele. Nagy baj itt sincs, ha van egy élő közös felmenő rokonuk, rajta keresztül bármilyen formában tudnak továbbra is illetékmentesen ajándékozni. Persze a kellő dokumentáltság itt is feltétel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr95098206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása